Deriváty sacharidů – glykosidy
poloacetalový hydroxyl je nahrazen organickou složkou v kyselém prostředí vzniká opět sacharid nejdůležitější dusíkaté glykosidy – nukleosidy (RNA, DNA, ATP, ...)
Estery sacharidů
• nejdůležitější estery s kys. fosforečnou - fosfáty
Alkoholy
• vznikají redukcí karbonylové skupiny na hydroxyl
• glycerol, dulcitol, inositol
Kyseliny
• vznikají oxidací sacharidů
• podle podmínek vznikají kyseliny aldonové, aldarové nebo alduronové
• kyselina glukuronová – detoxikace škodlivých látek v játrech
Významné oligosacharidy
• Sacharosa - glukóza + fruktóza
• běžný cukr, obsažena v mnoha rostlinách, v některých až 20%
• kyselou hydrolýzou vzniká invertní cukr = směs glukosy a fruktosy
• Maltosa - glukosa + glukosa obr. 1
• klíčící zrna
• dětská výživa
• výroba piva
• vůně čerstvého pečiva
• Cellobiosa - základní složka celulózy, nestravitelná obr. 2
• Laktosa - glukosa + galaktosa obr. 3
- mléčný cukr
- mléko savců
Polysacharidy
• nejrozšířenější sacharidy
• mnoho monosacharidových jednotek spojených glykosidickou vazbou
• monosacharidy jsou obvykle v pyranosové (šestičetný kruh) formě
• homopolysacharidy x heteropolysacharidy
• Stavební a zásobní funkce
Celulosa
• nejrozšířenější stavební polysacharid u rostlin, buněčné stěny
• jen glukosové jednotky
• bavlna - čistá celulosa
• dřevo - celulosa + příměsi (lignin, pryskyřice, hemicelulosa, ...)
• nestravitelná, ale důležitá pro trávení (podporuje peristaltiku střev)
• Použití - výroba bioplynu, nitrocelulóza, viskóza (hedvábí, celofán)
Škrob
• zásobní polysacharid rostlin (semena, hlízy, ...)
• jen glukosové jednotky, resp. maltosové, s roztokem jodu dává modré zbarvení
• směs dvou složek - amylosa (asi 20%) - lineární řetězce stočené do šroubovice
• amylopektin - rozvětvená struktura
• působením kyselin se řetězce trhají - vznikají dextriny
• použití- potravinářský průmysl (pudinky, omáčky, ...), výroba alkoholu
• lepidla, impregnace, kosmetika (dextriny)
Glykogen
• živočišný zásobní polysacharid
• ukládá se v játrech a svalech ve formě zrn
• opět jen glukosa, podobný amylopektinu, více rozvětvený
• roztok jodu nebarví, rozpustný ve vodě
Žádné komentáře:
Okomentovat