Loading

22. Přírodní látky – sacharidy A)

• nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi
• zdroj a zásoba energie
• základní složka buněčných stěn bakterií a rostlin
• stavební funkce (součást glykoproteinů a glykolipidů)
• D-ribóza tvoří část základního řetězce nukleových kyselin
Rozdělení:

Monosacharidy
• 3 - 7 uhlíků
• prakticky všechny obsahují alespoň jeden asymetrický uhlík
• označení D a L podle polohy skupiny OH na předposledním uhlíku



D – aldosy


D – ketosy





Cyklické formy monosacharidů
• monosacharidy mohou přecházet na cyklickou strukturu pomocí poloacetalové vazby


Cyklické formy
• vznikající kruhy jsou buď pětičetné(furanosy) nebo šestičetné (pyranosy)
• mohou vznikat dva izomery – anomery(α, β), liší se v orientaci poloacetalové OH skupiny





Důležité monosacharidy
• TRIOSY
• Glyceraldehyd a dihydroxyaceton
• Nejjednodušší, metabolismus všech sacharidů
• Dihydroxyaceton není opticky aktivní

• TETROSY
• Erytrosa – substrát pro biosyntézu aromatických sloučenin


• PENTOSY
• D- i L-arabinosa, xylosa
• součást mnoha rozšířených polysacharidů (arabská guma, sláma, dřeviny)
• ribosa
• kostra RNA
• po redukci OH na C2 - deoxyribóza (DNA)


• HEXOSY
• Glukosa - dextrosa, hroznový cukr, krevní cukr
• nejrozšířenější organická látka v přírodě, umělá výživa
• Galaktosa - součást laktosy - mléčného cukru, nelze ji strávit, až po přeměně na glukosu
• Fruktosa - ovocný cukr (ovoce, med)
• L-sorbosa - meziprodukt při biosyntéze kyseliny L-askorbové

Žádné komentáře:

Okomentovat