Loading

10. 5. Hlavní podskupina – obecná charakteristika prvků (N,P)

Mezi prvky V. hlavní podskupiny patří dusík, fosfor, arsen, antimon a bismut. Jediný plyn je z těchto prvků dusík (N), ostatní prvky jsou za normálních podmínek krystalické. Prvky V. skupiny nabývají oxidačních čísel –III až V. S rostoucím protonovým číslem však klesá stabilita sloučenin s ox. číslem V.
Dusík tvoří ve všech třech skupenstvích dvouatomové molekuly. Jde o bezbarvý, nehořlavý plyn bez chuti a zápachu. S většinou látek reaguje až za vysokých teplot. Dusík je nejčastěji získáván frakční destilací zkapalnělého vzduchu. Dusík se používá jako levná ochranná atmosféra, nebo při výrobě amoniaku a oxidu dusného.
Amoniak (NH3) – dříve čpavek; za běžných podmínek štiplavě zapáchající, bezbarvý plyn. Zdraví škodlivý – při větších koncentracích leptá sliznice. V přírodě vzniká amoniak rozkladem dusíkatých organických látek. Amonné soli se dobře rozpouští ve vodě a jsou lehce těkavé. Při vyšších teplotách se rozkládají. Z amonných solí jsou významné: Chlorid amonný (NH4Cl) – suché články, dusičnan amonný (NH4NO3) – průmyslové hnojivo; výroba třaskavin.

Kyselina dusičná (HNO3) – silná kyselina, kterou je nutné uchovávat v tmavých lahvích – působením světla se rozkládá. Kyselina dusičná oxiduje všechny kovy s výjimkou zlata a platiny. Používá se k výrobě průmyslových hnojiv. Kyselina dusičná je celosvětově vyráběna ve velkých množstvích.

Fosfor (P) dělíme na:
bílý – nejreaktivnější; na vzduchu samozápalný, prudce jedovatá látka.
červený – poměrně stálý, nejedovatý; spolu se skleněným prachem se užívá k výrobě zápalek.
Černý fosfor – nejstálejší z modifikací fosforu
Oxid fosforečný (P4O10) – pevná bílá látka; používá se k vysoušení (jde o hygroskopickou látku)
Kyselina trihydrogenfosforečná (kys. fosforečná) – bezbarvá stálá kapalina, většínu kovů nerozpouští. Kyselina fosforečná se používá k výrobě hnojiv a k povrchovým úpravám kovů.

Fosforečnany se používají k výrobě průmyslových hnojiv, nebo jako změkčovadla čistících a pracích prostředků. Dále jsou fosforečnany užívány při výrobě kovů. Fosforečnany jsou sloučeniny fosforu, kyslíku a nějakého kovu.

Žádné komentáře:

Okomentovat