Loading

13. Vodík

Základní údaje:
- z řeckého hydór = voda a gennao = tvořím
- elektronegativita je 2.2
- teplota tání je -259,2 ˚C
- teplota varu je - 252,8 ˚C
- má tři izotopy - lehký vodík (protium) – výskyt: 99,9844 %
- těžký vodík (deutérium) – výskyt: 0,0156 %
- radioaktivní tritium

Výskyt
Je to nejrozšířenější prvek ve vesmíru a devátý nejrošířenější prvek na Zemi. Volně se vyskytuje v sopečných plynech, zemním plynu a atmosféře hvězd. Vázaně pak ve vodě, organických a anorganických sloučeninách.

Vlastnosti
Je to biogenní prvek. Je to nejlehčí plyn, co známe, je 14 krát lehčí než vzduch. Jeho molekuly jsou tak malé, že procházejí pórovitými látkami, např. pryžovými stěnami hadice. Díky tomu, že je tak malá je schopna se přebudovat do krystalové mřížky katalyzátorů. Za normálních podmínek je bezbarvý, bez chuti a zápachu, skládá se z dvouatomových molekul H2, ve kterých jsou atomy vázány jednoduchou nepolární kovalentní vazbou - je poměrně stabilní (vysoká hodnota vazebné energie H-H), málo reaktivní (reaguje jen za vysoké teploty za použití katalyzátorů) – s kyslíkem tvoří výbušnou směs. Jeho nejběžnější a nejrozšířenější sloučeninou je voda.
Rozštěpením vazby v molekulovém vodíku vzniká atomový vodík – vodík ve stavu zrodu – velmi reaktivní, silné redukční vlastnosti, reaguje s celou řadou látek již za nízkých teplot. Slučuje se téměř se všemi prvky s výjimkou vzácných plynů a některých přechodných kovů.
Např.: H2 + Cl2 -› 2HCl
3H2 + N2 -› 2NH3

Sloučeniny
Anorganické jsou kyseliny, hydroxidy, hydridy a organické uhlovodíku, jejich deriváty a přírodní látky.

Hydridy
- binární sloučeniny vodíku
- iontové (solné) hydridy – sloučeniny vodíku s alkalickými kovy a zeminami, mají vysoký bod tání,reagují s vodou, používají se jako mimořádně silná redukční činidla
- kovalentní hydridy – sloučeniny vodíku s plyny
- kovové hydridy – sloučeniny vodíku s většinou přechodnými prvky, mají proměnlivé složení, kovový vzhled, jsou vodivé, popř. polovodivé, vznikájí pohlcováním plynného vodíku do krystalové struktury kovu, používají se při katalytické hydrogenaci.

1 komentář:

  1. Mně se třeba líbí voda sycená vodíkem. Někteří to označují jako zázračný nápoj moderní doby. Já jsem v tomhle střízlivější, ale na druhou stranu ty prokazatelně pozitivní vlastnosti vodíku tady jsou. :) No uvidím, asi to taky zkusím a udělám si vlastní názor. :) Nemáte s tím někdo z vás zkušenost? :)

    OdpovědětVymazat